-
- август 21, 2022
-
- CCC Varna
Веган десерти – 2 лесни и здравословни рецепти
Август е към края си и най-вероятно повечето от вас вече са използвали почивните си дни, за да се разходят до морето или до някоя друга красива дестинация. Времето, в което се завръщаме в офиса и влизаме в крак с работния процес отново е тук, и колкото и да не ни се иска – лятото бавно си тръгва.
Според нас обаче, това е идеалната възможност да организирате още няколко свежи градински партита, пикник или просто весело събиране с приятели, за да се насладите максимално на топлите, слънчеви дни. Поради тази причина, в тази статия решихме да споделим с вас 2 лесни рецепти за веган десерти – защото те са леки, свежи и здравословни. Разбира се, ако предпочитате, винаги можете да замените някои от съставките с продукти по ваш вкус.
Първата рецепта от списъка ни с веган десерти е за шоколадови бонбони с фъстъчено масло. За нея ви препоръчваме да използвате фъстъчено масло с кремообразна текстура, а не натурално такова, тъй като оформянето на бонбоните ще бъде по-лесно. Разбира се, можете да използвате и натурално масло, ако предпочитате бонбоните ви да бъдат изцяло здравословни.
Необходими продукти:
250 гр фъстъчено масло
8 с.л. кокосово масло или друг вид масло, който предпочитате
250 гр пудра захар или друг тип подсладител
50 гр натрошени оризовки (по желание)
150 – 200 гр веган шоколад или просто шоколад без захар
Първата стъпка от приготвянето на този веган десерт, е да смесите фъстъченото и кокосовото масло, и да ги разбиете с миксер за около минута, докато се получи хомогенна смес. След това добавете пудрата захар и натрошените оризовки, и разбъркайте отново, докато се получи гъста смес.
Взимайте по една супена лъжица от сместа и оформяйте топчета. Поставете ги в тава, върху хартия за печене и ги оставете в хладилник, за да се стегнат, за поне 30 минути. Междувременно може да започнете с разтопяването на шоколада, като към него трябва да добавите другите две супени лъжици кокосово масло.
Остава само да потопите всички бонбони в разтопения шоколад и да ги оставите в хладилник за още поне 15 минути, докато са напълно твърди. Препоръчваме ви да съхранявате бонбоните в хладилник, тъй като има вероятност да се разтопят, ако са оставени прекалено дълго време на стайна температура.
Ето я и втората рецепта от нашите вкусни веган десерти – лимонов чийзкейк. Знаем, че звучи сложно, но не се тревожете, обещаваме, че се приготвя съвсем лесно, а и е изключително вкусен.
Необходими продукти за основата:
100 гр овесени ядки
50 гр кокосови стърготини
50 гр разтопено кокосово масло
Необходими продукти за топинга:
300 гр кашу
200 гр фурми
250 гр кокосова сметана
100 – 150 мл лимонов сок
екстракт от ванилия
3 с.л. сироп от агаве, мед или кленов сироп
50 гр разтопено кокосово масло
кора от лимон
щипка куркума
Първо ще приготвим основата на нашия веган десерт.
Смесете овесените ядки и кокосовите стърготини в кухненски робот или блендер, докато станат на прах. След това пресипете сместа в голяма купа, добавете кокосовото масло и разбъркайте добре.
Изсипете сместа в тава и я притиснете добре към дъното така, че да се разпредели равно по целия съд.
Преминаваме и към приготвянето на топинга.
Всичко, което трябва да направите, е да сварите кашуто и фурмите за около 10 минути в тенджера с вода. След това отцедете водата и поставете кашуто и фурмите в блендер заедно с останалите съставки освен кората от лимон – нея ще използвате за декорация. Блендирайте продуктите до получаване на гладка текстура.
Изсипете сместа в тавата, в която вече е основата на чийзкейка, и използвайте гумена силиконова шпатула, за да разнесета сместа равномерно.
Поръсете вашия веган десерт с лимоновата кора за декорация и го оставете във фризер за около 2 – 3 часа. След това го преместете в хладилник, за да се отпусне и готово – можете да се насладите на чуден веган десерт!
Това бяха нашите две лесни рецепти за веган десерти, с които можете да впечатлите гостите си по всяко време. Надяваме се да сме ви вдъхновили да ги опитате, и ако е така, можете да ни споделите резултатите в профилите на CCC във Facebook или Instagram.
- Tags: