-
- септември 30, 2021
-
- CCC Varna
Сезонни храни през есента
Есента е официално тук и въпреки че разнообразието от плодове и зеленчуци не е същото като през лятото, и този сезон има какво вкусно да ни предложи! Освен с по-студеното време, тя идва и със своите характерни и богати на полезни вещества сезонни храни. Най-добрият начин да си набавим така необходимите ни витамини през това време от годината е именно храната, а най-много полезни съставки има точно в пресните плодове и зеленчуци или т.нар. сезонни храни. Те ще ни заредят с необходимата ни енергия, за да останем здрави през идващата зима.
Сезонни зеленчуци през есента
На първо място, есента е богата на много зеленчуци. Разбира се, време е да се сбогуваме със свежите домати и краставици, но да започнем да се радваме на други сезонни храни като сладките червени чушки, камби, зеле, карфиол, пащърнак, цвекло и целина.
Интересен факт е, че червените чушки са едни от храните с най-високо съдържание на витамин С. Най-добре е те да се консумират сурови, за да се извлече максимумът от хранителни вещества. Могат да бъдат добавени в различни салати в комбинация с цвекло, моркови и магданоз.
Едни от най-вкусните крем супи също са характерни за есента. Подходящите сезонни зеленчуци за тях са карфиол, пащърнак и целина. Те могат да ви донесат както здраве, така и да ви сгреят през есенния сезон. Карфиолът, например, е изключително богат на витамини и минерали като фолиева киселина и калий. Характерно за него е, че е богат и на антиоксиданти, като по този начин буквално се бори с възпаленията в организма.
Да не забравяме също, че през есента може да се радваме и на свежи салати от кейл и рукола. Тези храни се борят ефективно с вируси и бактерии и повишават имунната система. Ако искате да сте здрави, тяхната консумация е направо задължителна. Интересно за руколата е, че в 100 гр. от нея се съдържа необходимата за човешкия организъм дневна доза витамин К. Кейлът също не е за подценяване, защото е сред едни от най-богатите на желязо храни.
Сезонни плодове през есента
Освен зеленчуци, разнообразието на сезонни плодове през есента също е много голямо. Едни от най-характерните са: ябълки, круши и тиква. Освен това, можем да се радваме на сладки смокини, грозде и сини сливи.
На първо място, любимите на всички круши и ябълки са прекрасен източник на фибри, както и на витамини и минерали. Могат да бъдат консумирани сурови, но също така да бъдат добавяни към страхотни десерти като пайове или кексчета. Нищо не може да се сравни с миризмата на печени ябълки с канела през есента.
Тиквата също е изключително богата на витамин А, В, С, Е както и на калций, магнезий и антиоксиданти. Характерно за нея е и ниското съдържание на захар. Една от любимите есенни класики е печена тиква с мед, канела и орехи. Освен това тя може да бъде превърната в прекрасна супа или гарнитура към вашето основно ястие.
Страхотно е, че през есента можем да се радваме и на сладки смокини, грозде и сини сливи. Богати на белтъчини, полезни влакини, калций и много витамини, те са едни от най-вкусните и сочни плодове, които можем да консумираме през цялата година. Смокините и сините сливи могат да бъдат добавяни към разнообразни тестени изделия.
Сезонни подправки през есента
Есента ни радва и с много сезонни храни, както и подправки като магданоз, копър, мента и босилек. Освен че овкусяват по невероятен начин ястията, придавайки своя характерен вкус, те я витаминизират. Известни са със своето противовъзпалително действие, така че не пропускайте да ги добавяте към своите ястия.
Предложения за кетъринг със сезонни храни
Ето и нашите предложения за кетъринг хапки, които включват някои от изброените сезонни зеленчуци в статията.
- Tags:
- сезонно меню