CCC Кетъринг | Кетъринг Варна, Хапки за Кетъринг,Кетъринг Хапки
  • За нас
  • Меню
    • Хапки
    • Предястия
    • Сандвичи & Плата
    • Десерти
  • Оборудване
    • За Вашата маса
    • Маси & Столове
    • Шатри
  • Пакети
  • Услуги
  • Галерия
  • Контакти
  • Поръчай от тук
  • За нас
  • Меню
    • Хапки
    • Предястия
    • Сандвичи & Плата
    • Десерти
  • Оборудване
    • За Вашата маса
    • Маси & Столове
    • Шатри
  • Пакети
  • Услуги
  • Галерия
  • Контакти
  • Поръчай от тук
    • януари 24, 2023
    • CCC Varna
Популярни видове ядки и техните ползи за здравето

Популярни видове ядки и техните ползи за здравето

След коледните и новогодишни празници вече е време да спрем с хапването на вредна, но мнооого вкусна храна, и да помогнем на организма си да си почине. В тази статия обаче, няма да си говорим за рецепти или детокс, а ще ви разкажем за петте най-популярни видове ядки и техните ползи за човешкото здраве.

Може би повечето от вас са на мнение, че ядките са полезни и трябва да си хапваме по-често от тях. Други ще кажат, че ядките са доста калорични и трябва да ги избягваме, но според нас, истината е, че ако си хапваме от тях в умерени количества, те всъщност биха били полезни за нашето тяло.

Избрахме да ви разкажем за най-популярните видове ядки и техните ползи, защото те са достъпни и можете да ги откриете навсякъде. Разбира се, има още много други видове, които също са полезни и много вкусни, но нека поговорим за тези, които срещаме най-често и можем да си набавим от най-близкото магазинче до нас.

Няма да губим повече време и започваме с орехите.

Повечето от нас познават и обичат орехите още от деца, но нека видим с какво могат да ни бъдат полезни тези ядки.

Започваме с това, че орехите са изключително богати на витамини и минерали като: мед, фолиева киселина, витамин B6, фосфор и други. Благодарение на това, те могат да укрепят мозъка, сърцето и функцията на черния дроб, да намалят риска от сърдечни заболявания

Орехите са едни от най-богатите на антиоксиданти ядки и са чудесен източник на Омега-3 мазнини. А полифенолите, които се съдържат в орехите помагат в борбата с възпаленията.

Също така този вид ядки спомагат за понижаването на кръвната захар, намалят нивата на холестерола и поддържат мозъчната функция в отлична форма.

След като вече научихте повече за орехите, нека поговорим за следващия вид ядки и техните ползи за човешкото тяло – бадеми.

Както повечето видове ядки, бадемите са засищащи и богати на полезни вещества. Тяхната супер сила обаче се крие във високото им съдържание на витамин Е. Той е познат с това, че предпазва мембраните на клетките ни от натрупване на токсини. Смята се, че именно съдържанието на витамин Е в бадемите, е причината те да намалят успешно риска от сърдечни заболявания.

Други ползи на ядката са: заздравяването на костите, зъбите и кожата, борбата с възпалителните проблеми, подсилване на имунната система, регулиране на нивата на холестерола и предпазването от оксидативен стрес.

Дойде ред и на шамфъстъка – добре познат вид ядки и техните ползи са чудесни.

Те са известни с изключително високото съдържание на микроелементи като: калий, калций, магнезий, мед, манган, желязо, фосфор. Освен това шамфъстъкът е чудесен източник на белтъчини и аминокиселини.

Консумацията на този вид ядки може да спомогне за балансираната функция на нервната система, поради високото съдържание на магнезий. Лутеинът, който също може да се срещне в състава на шамфъстъка, пък може да подобри зрението.

Какви ли са ползите от хапването на фъстъци тогава?

Освен всички ползи, които повечето ядки ни носят, като: подпомагане на сърдечната функция, високото съдържание на аминокиселини и микроелементи, фъстъците всъщност имат и още някои интересни ползи за тялото.

Например, поради своя нисък гликемичен индекс, този вид ядки успешно контролират нивата на кръвната захар. Интересен факт е, че консумацията на фъстъци няколко пъти в седмицата може да предотврати образуването на камъни в жлъчката.

Също така фъстъците подобряват концентрацията и ни предпазват от болести, свързани с когнитивните функции. Това се дължи на факта, че в тях се съдържа ниацин.

Е, това бяха четири от най-популярните видове ядки и техните ползи за здравето. Не забравяйте, че е изключително важно да се храните разнообразно, балансирано и редовно. В някои случаи прекомерната консумация на ядки или друг тип храна може да ни навреди повече, отколкото да ни оздрави.

Включвайте по малко количество ядки в салати, смутита или закуски няколко пъти в седмицата, така че да снабдите тялото си с необходимите му полезни хранителни вещества!

Не забравяйте да ни последвате във Facebook и Instagram, за да не пропускате най-интересните събития покрай нас!

видове ядки и техните ползи

  • Tags:
  • кетъринг

Leave a comment

Отказване на отговора

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CCC Кетъринг | Кетъринг Варна, Хапки за Кетъринг,Кетъринг Хапки
  • Последвайте ни:

Classic Catering Company | 2020 | ALL RIGHTS RESERVED | Created by Unbelievable.Digital