-
- януари 24, 2023
-
- CCC Varna
Популярни видове ядки и техните ползи за здравето
След коледните и новогодишни празници вече е време да спрем с хапването на вредна, но мнооого вкусна храна, и да помогнем на организма си да си почине. В тази статия обаче, няма да си говорим за рецепти или детокс, а ще ви разкажем за петте най-популярни видове ядки и техните ползи за човешкото здраве.
Може би повечето от вас са на мнение, че ядките са полезни и трябва да си хапваме по-често от тях. Други ще кажат, че ядките са доста калорични и трябва да ги избягваме, но според нас, истината е, че ако си хапваме от тях в умерени количества, те всъщност биха били полезни за нашето тяло.
Избрахме да ви разкажем за най-популярните видове ядки и техните ползи, защото те са достъпни и можете да ги откриете навсякъде. Разбира се, има още много други видове, които също са полезни и много вкусни, но нека поговорим за тези, които срещаме най-често и можем да си набавим от най-близкото магазинче до нас.
Няма да губим повече време и започваме с орехите.
Повечето от нас познават и обичат орехите още от деца, но нека видим с какво могат да ни бъдат полезни тези ядки.
Започваме с това, че орехите са изключително богати на витамини и минерали като: мед, фолиева киселина, витамин B6, фосфор и други. Благодарение на това, те могат да укрепят мозъка, сърцето и функцията на черния дроб, да намалят риска от сърдечни заболявания
Орехите са едни от най-богатите на антиоксиданти ядки и са чудесен източник на Омега-3 мазнини. А полифенолите, които се съдържат в орехите помагат в борбата с възпаленията.
Също така този вид ядки спомагат за понижаването на кръвната захар, намалят нивата на холестерола и поддържат мозъчната функция в отлична форма.
След като вече научихте повече за орехите, нека поговорим за следващия вид ядки и техните ползи за човешкото тяло – бадеми.
Както повечето видове ядки, бадемите са засищащи и богати на полезни вещества. Тяхната супер сила обаче се крие във високото им съдържание на витамин Е. Той е познат с това, че предпазва мембраните на клетките ни от натрупване на токсини. Смята се, че именно съдържанието на витамин Е в бадемите, е причината те да намалят успешно риска от сърдечни заболявания.
Други ползи на ядката са: заздравяването на костите, зъбите и кожата, борбата с възпалителните проблеми, подсилване на имунната система, регулиране на нивата на холестерола и предпазването от оксидативен стрес.
Дойде ред и на шамфъстъка – добре познат вид ядки и техните ползи са чудесни.
Те са известни с изключително високото съдържание на микроелементи като: калий, калций, магнезий, мед, манган, желязо, фосфор. Освен това шамфъстъкът е чудесен източник на белтъчини и аминокиселини.
Консумацията на този вид ядки може да спомогне за балансираната функция на нервната система, поради високото съдържание на магнезий. Лутеинът, който също може да се срещне в състава на шамфъстъка, пък може да подобри зрението.
Какви ли са ползите от хапването на фъстъци тогава?
Освен всички ползи, които повечето ядки ни носят, като: подпомагане на сърдечната функция, високото съдържание на аминокиселини и микроелементи, фъстъците всъщност имат и още някои интересни ползи за тялото.
Например, поради своя нисък гликемичен индекс, този вид ядки успешно контролират нивата на кръвната захар. Интересен факт е, че консумацията на фъстъци няколко пъти в седмицата може да предотврати образуването на камъни в жлъчката.
Също така фъстъците подобряват концентрацията и ни предпазват от болести, свързани с когнитивните функции. Това се дължи на факта, че в тях се съдържа ниацин.
Е, това бяха четири от най-популярните видове ядки и техните ползи за здравето. Не забравяйте, че е изключително важно да се храните разнообразно, балансирано и редовно. В някои случаи прекомерната консумация на ядки или друг тип храна може да ни навреди повече, отколкото да ни оздрави.
Включвайте по малко количество ядки в салати, смутита или закуски няколко пъти в седмицата, така че да снабдите тялото си с необходимите му полезни хранителни вещества!
Не забравяйте да ни последвате във Facebook и Instagram, за да не пропускате най-интересните събития покрай нас!
- Tags:
- кетъринг