-
- юли 31, 2022
-
- CCC Varna
Полезни храни, с които да подсилим имунитета си
След като споделихме с вас няколко статии с вдъхновяващи рецепти за лятото, сега е време да ви разкажем за някои полезни храни, с които можем да подобрим имунната си система. Лятото е един от любимите сезони на повечето от нас, защото това е времето за море, красиви летни вечери и прекрасни емоции, но дори тогава, не трябва да забравяме за балансираното хранене и полезните храни, с които да се предазим от върлуващите летни вируси.
Повечето от тези полезни храни, които ще споделим с вас, всъщност можете да включите в лятното си меню доста лесно под формата на смутита или други различни рецепти. Разгледайте блога ни, за да научите повече за това защо е добре да хапваме сезонни плодове и зеленчуци, а и за лесни и вкусни рецепти, с които да ги включите в менюто си.
Няма да губим повече време и започваме с рибата и морските дарове – любима храна на много от нас. Може би вече знаете, че се препоръчва консумацията им поне 2 или 3 пъти седмично, но защо?
Рибата и морските дарове са чудесен източник на най-различни витамини и минерали. Богати са на Омега- 3 мастни киселини и витамини от група B, които спомагат за производството на енергия, метаболизма и концентрацията. Някои видове риба, като сьомгата, са богати на витамин А, който подкрепя растежа на клетките и клетъчното делене, и спомага репродуктивната система.
Освен че са много вкусни, морските дарове са и изключително полезна храна. В тях се съдържат аминокиселини, витамини А, Е и D, както и са добър източник на съдържат калций и йод, който спомага нормалното функциониране на щитовидната жлеза.
Преминаваме към следващите полезни храни с високо съдържание на бета каротин. Освен че в природата бета каротинът оцветява и прави цветята и животните по-атрактивни, той е и много полезен за човешкия организъм. Той предпазва тялото от окисляване, стимулира имунната система, предпазва кожата от вредното влияние на UV лъчите и може да ни снабди диетата ни с високи количества витамин А.
Някои от зеленчуците, които са естествени източници на бета каротин, са: моркови, лапад, коприва, червен пипер, спанак и червено цвекло. А от плодовете, можете да разчитате на кайсии, манго, пъпеш и сливи, за да ви снабдят организма ви с необходимото количество бета каротин.
Друг изключително полезен витамин и антиоксидант е витамин C. Него можете да откриете в шипката, черната боровинка, лютите чушки, лимона, портокала, в касиса и още много други видове плодове и зеленчуци.
Витамин C е изключително силен антиоксидант, който подсилва имунната система, повишава усвояването на желязо и поддържа кожата здрава и красива.
Преминаваме към полезните храни, които съдържат витамин D. Този витамин притежава многобройни ползи за организма, като това, че поддържа зъбите и костите здрави, подкрепя имунната и нервната система, регулира нивата на инсулина и подпомага белодробната функция и здравето на сърцето.
Някои от храните, които са източници на витамин D са: риба, рибено масло, черен дроб, гъби, яйца и сирене.
А сега ви споделяме няколко полезни храни, които са богати на цинк. Вторият по количество минерал в човешкото тяло след желязото се грижи за здравината на косата, кожата, ноктите, костите и мускулите. Освен това той може да ви помогне в лечението на екземи или акне.
За да си набавите необходимите количества цинк, можете да се доверите на полезни храни, като тиквени семки, овес, ленено семе, нахут, кисело мляко, телешко месо, кашу и стриди.
Е, това бяха всички полезни храни, които според нас ще ви помогнат в подсилването на имунитета, и които лесно можете да включите в менюто си. Надяваме се тази статия да ви е била интересна и полезна.
Предстоят още любопитни статии, които не са за изпускане, затова не забравяйте да ни последвате във Facebook и Instagram!