-
- ноември 30, 2021
-
- CCC Varna

Кетъринг за Никулден
Съвсем скоро предстои един от най-обичаните и чаканите български празници в декемврийския календар – Никулден. Той е посветен на Свети Николай Чудотворец, който е смятан за покровител на моретата, на моряците и рибарите, на семейството и рода. Според легендата той е спасил с молитви бедстващите моряци, които са пътували към Божи гроб и са били застигнати от силна буря. Вярва се, че когато е разгневен, той може да причини истински ураган. Друго поверие разказва, че именно с Никулден идва и първият сняг, защото пада от дългата бяла брада на Свети Никола.
Никулден винаги се отбелязва на 6-ти декември, а именници са Николай, Никола, Николина, Нина, Нино, Николета, Ненка и Кольо. По стара традиция, това е датата, на която българските рибари и моряци поставят край на есенно-зимния риболов, а последния улов го принасят в жертва на Свети Никола. Заедно със своите семейства, те участват в тържествена църковна литургия, като след това се устройват общи празнични трапези, посветени на светеца. В момента, семействата празнуват празника като се събират всички заедно на трапезата.
Друга интересна традиция за Никулден е, че след вечеря се прибират люспи от рибата в портфейла с цел те да носят пари през цялата година. Костите също не бива да бъдат изхвърляни, а да се закопаят в земята – вярва се, че това ще умножи семейството и то ще бъде здраво и щастливо през цялата година.
Както на всеки празник, и на Никулден има специфични традиционни ястия, които се приготвят за вечеря. Задължителни са рибните гозби, рибен курбан, празничната пита, както и постни ястия с боб и ориз. Най-популярен сред всички обаче е шаранът. Това е така, защото се вярва че е помогнал на Свети Николай е беда.Легендата разказва, че той е бил застигнат от буря и на дъното на лодката се появила дупка. Точно тогава светецът бръкнал във водата и извадил един шаран, с който запушил дупката.
Има много различни рецепти, по които шаранът може да бъде приготвен. Възможно е да бъде пълнен с плънки като орехи, стафиди, домати, дробчета, праз и лук. Рибникът също се счита за традиционно ястие на този празник. Той представлява шаран в тесто, което се пече в пещ, заедно с обредните хлябове, които се раздават по два за всеки дом.
Разбира се, приготовлението на тези ястия е свързано и с голямо суетене в кухнята. Ако това няма да ви донесе удоволствие, а напротив – по-скоро ще ви стресира, ние от ССС имаме перфектното решение за вас. Предлагаме ви да разгледате нашето меню, което включа много рибни и празнични предложения и да превърнете преобразите празничната трапеза за Никулден с кетъринг от нас. По този начин ще смаете вашите гости, без да има нужда да прекарвате тези дълги и изтощителни часове в кухнята.
Постаралаи сме се да обобщим най-подходящите кетъринг хапки за този празник. Предлагаме ви на първо място да помислите за салата, с която да започне празничната вечеря – нашите предложения са мини салатки “капрезе” и рулца от тиквичка с филаделфия и пушена сьомга. След това можете да изберете от изброените рибни хапки: тарталети с мус оът сьомга и лайм, хапки с тарама, черен хайвер и лайм, тарталети с млечен мус и скарида, тарталети с филаделфия и сьомга или сотирани зеленчуци със скарида. И нашият последен съвет – не забравяйте за десерта. Сигурни сме, че нашето тирамисуто ще очарова гостите ви. Ако пък не ви допада като избор ви предлагаме да пробвате нашият чийзкейк със сладко от боровинки.
Ако решите да изберете да празнувате Никулден с кетъринг, ние с най-голяма радост ще ви помогнем и ще превърнем вашия празник в незабравимо събитие. Не се колебайте да се свържете с нас.