-
- октомври 15, 2021
-
- CCC Varna
Любимата тиква
Без съмнение, тиквата е неизменна част от есента и може да се твърди, че тя е сред любимите храни на много хора. Често се спори дали тя е плод или зеленчук, а истината е, че спада към тaка наречените плодови зеленчуци.
Общо по света са познати повече от 800 вида тиква, като само 200 от тях стават за консумация. Интересното тук е, че някои са толкова големи, че достигат до няколко стотин килограма. Цветовете на отделните сортове също са различни – могат да бъдат оранжеви, бели, жълти, зелени, черни, петнисти или шарени. Формата им може да бъде кръгла, овална или крушовидна.
Тиквата от всеки вид се бере по различно време от година, като най-подходящият период за повечето е от август до ноември. Важна особеност при тях е да внимавате, когато си ги избирате за покупка – гледайте винаги да е с дръжка, защото в противен случай рискувате да попаднете на такава негодна за ядене!
Най-известни в България са три вида тикви:
1. Обикновена готварска тиквичка – дребна, с цилиндрична форма – узрява през късната пролет и началото на лятото
2. Голяма бяла тиква, по-известна като “кестенка”
3. Мускатна жълта тиква, наричана “цигулка”
Здравословни ползи на тиквата
Освен че е изключително ароматна и вкусна, тя е и също толкова полезна и здравословна.Хранителната ѝ стойност много наподобява тази на картофите. Тя е богата на минерали като калий, фосфор, магнезий и желязо. Харектно за нея е, че съдържа и голямо количество витамин С. Успешно укрепва имунитета и подобрява резистентността на организма. Също така, тиквата намира широко приложение в режими и диети, защото е богата на пектин, който помага за изчистването на дебелото черво. В състава й има огромно количество фибри, което отново е много полезно за перисталтиката. Храните с тиква се препоръчват не само за прочистване на организма, но и за профилактика и лечение на множество заболявания.
История на тиквата
Твърди се, че тиквата първоначално е дошла от Южна Америка още преди 8000 години. Индианците в Перу са били сред първите хора, които са се занимавали с отглеждането й. След откриването на Америка, те достигат и до Европа. В момента, тя намира широко приложение в кулинарията.
Тиквата в сладки печива
Едни от най-вкусните есенни десерти са именно тези, които съдържат тиква. Те са класика за този сезон. Мирисът на печена тиква създава домашен уют и ни кара да не искаме да напускаме домовете си. Комбинира се много добре с мед, орехи, канела и карамфил. Опциите за сладкиши са безкрайни, като сред най-известните са тиквеник, тиквен кекс и щрудел с тиква. Освен тях, можете да се разровите за рецепти като руло с тиква, крамбъл с тиква, чийзкейк с тиква. Всеки един от тях, комбиниран с чаша кафе ще изпълни вашата сутрин с ухание на сладко блаженство.
Не забравяйте, че тиквата не е само за ядене. С нея може да си направите и страхотни и сгряващи напитки, като ароматно тиквено лате.
Тиквата в солени ястия
Тиквата намира широко приложение и в солените ястия. Перфектно се комбинира с ориз, пуешко или картофи. Най-лесният начин за приготвяне е да я изпечете като й добавите сол и розмарин и да я поднесете като гарнитура. Други варианти са да направите ризото с тиква, печена запеканка с картофи или солени бисквити с тиква. Също така, можете да си направите вкусна есенна салата с тиква, спанак и орехи или да впечатлите своите гости с разядка като тиквен хумус.
Сред най-предпочитаните есенни супи е именно тиквената крем супа. Най-класическата рецепта съдържа само картофи и моркови, но вие можете да експериментирате с добавки като кокосово мляко и джинджифил. Сервирайте я с крутони, тиквени семки или пресни билки.
Неустоими кетъринг предложения със сезонни храни можете да откриете в нашето меню тук – www.ccc.bg/ketaring-varna-menu.