-
- декември 1, 2020
-
- CCC Varna
Какво да сложим на трапезата на Никулден?
Решихме да посветим първата статия за този месец на един наближаващ празник – Никулден. Ако имате близки на име Никола, Николай, Николина, Николета, Ненка, Нина, Нино, Кольо и производни или в семейството ви има моряци и рибари, то тук ще откриете информация как да се подготвите за празника!
Всяка година на 6 декември почитаме паметта на Свети Николай Чудотворец. Това е един от най-големите български празници, който при нас е по-познат под името Никулден. Свети Никола, както е българското име на светеца, е считан за покровител на моряците, рибарите и морето. От 1992 година празникът се отбелязва и от голяма част от банкерите в България.
Според една от легендите по време на силна морска буря, светецът спасил с молитви моряци на кораб, с който заедно пътували към Божи гроб. Според друга история светията използва шаран, за да запуши дупка в кораба, и така спасява плаващите от гибел.
Може би знаете, че традиционното ястие, което обикновено се приготвя за празника, се нарича рибник. Тази традиционна рецепта представлява шаран, пълнен с ориз, лук, орехи, стафиди и булгур. След като е напълнена, рибата се увива в квасено тесто и се пече. Освен него, домакинята следва да замеси и обреден хляб, украсен с фигура на риба, лодка или друг символичен образ, характеризиращ светеца и неговото покровителство. Тъй като празникът се провежда по време на постите, на трапезата задължително трябва да има ястия без месо като сърми, боб, чушки, варена царевица и жито.
Според поверието люспи при чистенето на рибата не трябва да падат на земята, а костта от главата на шарана се пази за здраве през цялата година. Останалите кости се хвърлят в огън или се закопават в земята като най-големите люспи се поставят в портфейла. Вярва се, че по този начин в него ще има пари през цялата година.
Тази година Ви предлагаме нещо ново! Пригответе рибник по предпочитаната от вас рецепта, а нека нашият екип се погрижи за останалото. В нашето меню ще откриете няколко рибни предложения, които можете да добавите към празничната трапеза. Така освен че ще включите вкусни рецепти към рибното меню, ще изненадате всички по време на вечерята.
За Никулден подбрахме следните солени хапки и предястия:
- Блини с филаделфия и перлен хайвер
- Хапки с пушена сьомга и черен хайвер
- Тарталети с филаделфия и сьомга
- Тарталети с млечен мус и скарида
- Тарталети с мус от сьомга и лайм
- Хапки с тарама, червен хайвер и лайм
- Сотирана скарида с чедър
- Сотирани зеленчуци със скарида
- Шишче Surf’N’Turf – печено телешко бон филе със сотирана скарида и пикантен сос (в случай че не постите)
Най-хубавото е, че можете да поръчате кетъринг за вкъщи без изисквания за минимална сума за поръчката. Можете да го направите бързо и лесно през нашата платформа за поръчки. Напомняме, че през декември отново имаме -10% намаление на всички хапки.
Организирайте един незабравим и вкусен Никулден с помощта на Classic Catering Company. Ще ни откриете и във Facebook!
- Tags:
- меню за никулден,
- рибни хапки