-
- декември 17, 2020
-
- CCC Varna
Как да приготвим плато със сирена?
В днешната статия споделяме с вас няколко съвета от кухнята на Classic Catering Company за приготвянето на класическо плато сирена. Научете кои видове сирена да включите и как да поднесете по подходящ начин предложенията.
Плато със сирена – идеално допълнение към вашето събитие или вечеря с приятели!
Прието е в платата да се включва богато разнообразие от видове сирена, които са нарязани и подредени по определен начин върху твърда плоска повърхност – дъска или чиния. Когато нареждате различните разновидности сирена, можете да следвате правилото “по посока на часовниковата стрелка” – започнете от най-нежните и меки вкусове към тези с по-пикантни нотки. Друг вариант е да разположите върху вашето плато първо по-големите компоненти, а след това да добавите и по-малките. За допълнителните предложения – ядки и плодове можете да използвате купички или да ги разположите върху дъската.
Добавете три или пет вида сирене– това ще е достатъчно, за да внесе разнообразие и да пасне на всеки вкус. Когато приготвяме нашето кетъринг плато със сирена, винаги избираме сирена от различно мляко – краве, козе или овче, както и такива с различна консистенция и наситеност (тези фактори зависят от възрастта на сиренето).
Всяко плато сирена следва да бъде поднесено с ядки, плодове или сладко. Освен че тези продукти чудесно се съчетават със сирената, платото става по-красиво и цветно. Разбира се, можете да добавите и стръкчета розмарин, цветя или други продукти, които да използвате с чисто декоративна цел. Уверете се, че ръбчетата на плоскостта, която използвате, са преградени така, че да не могат ядките да изпаднат от дъската.
Задължителен елемент към всяко плато със сирена е хубавото вино. Колкото е по-наситен вкусът на сиренето, толкова по-богат трябва да е този на виното. Ако имате възможност, изберете вино, произведено в района, от който произлиза и избраното от вас сирене. А ето на кои сирена се спираме ние, когато става въпрос за кетъринг плата със сирена:
Бри
Френското сирене Бри се произвежда от краве мляко още от средните векове. Името на сиренето произлиза от историческата област Бри, разположена в района на Ил дьо Франс. Този вид сирене принадлежи към меките сирена с бяла благородна плесен.
Много хора наричат сиренето Бри “кралицата на сирената”. То е ароматно и вкусно и може да бъде консумирано без специална обработка. Често се поднася с плодове, сладко или брускети. Препоръчва се да се съчетава със смокини, грозде или круши.
Чедър
Чедър е традиционно английско сирене с променлив вкус спрямо начина и периода на производство. Може би сте опитвали такова с мек вкус и нотки на ядки. А може би предпочитате бялото сирене Чедър с лек вкус на пушени сирена?
Оригиналното сирене Чедър, което Джоузеф Хардинг патентова през 1964 г, има подчертан привкус на лешници. Подобно на другите ароматни сирена, и Чедърът се съчетава много добре с плодове и различни видове ядки.
Ементал
Ементал или Ементалер е традиционно швейцарско сирене, което се произвежда в района на река Еме. Това сирене е жълто, среднотвърдо и се произвежда от краве мляко. Вкусът му има плодово-орехови нотки. Най-характерната черта на сиренето Ементал са дупките в сиренето, резултат на производствения процес.
Интересен факт е, че млякото, което се използва за производството, трябва да бъде доставено не по-късно от 18 часа след доенето на кравите. Колкото по-малки по размер са дупките в сиренето, толкова по-свежо е то и обратното.
Рокфор
Рокфор е френско синьо сирене от овче мляко. То е бяло на цвят, трошливо, леко влажно, със силна пикантна миризма и характерни жилки от синя плесен. Истинското сирене Рокфор зрее в стествените пещери Комбалу, които се намират в подножието на Рокфор су Сулзон – между Марисилия и Бордо. Освен че в този район се ражда технологията за производство на синьо сирене, той е известен с големия брой отглеждани овце.
Рокфор е първото сирене, защитено с патент. Една от особеностите му се крие в тънкостите на рязането – за целта се използва специално приспособление, което се наричат la roquefortaise. По този начин не се нарушава структурата на нежната плесен във вътрешността на сиренето.
Камбоцола
Камбоцола (Cambozola) е немско краве сирене, което попада към сините сирена. То е получено чрез съчетаването на френско меко сирене (камембер) и на италианското сирене горгондзола. Вкусът на комбоцолата е наситен и остър.
За да се разкрие в пълна степен тънкият вкус на това сирене, трябва да му позволите да прояви аромата си. За целта сложете резена сирене в чинията 1 час преди да го поднесете.
Facebook | Разгледайте нашето кетъринг меню тук | Новогодишно кетъринг меню
- Tags:
- плато,
- сирена