-
- януари 21, 2022
-
- CCC Varna
5 храни, които да избягваме през зимата
Съвсем скоро ви бяхме разказали кои плодове, зеленчуци и подправки са най-полезни за нас през зимния сезон и защо е добре да ги хапваме. Сега обаче идва ред и на храните, които трябва да се постараем да избягваме през зимата, за да бъде имунитетът ни на ниво и да се чувстваме добре.
Както вече знаете, редица специалисти съветват да се хапват сезонни храни, тъй като както споделихме в една от предходните статии – доставката на плодове и зеленчуци от далечни страни отнема много време, в което храните губят от полезните си вещества. А и да не забравяме за препаратите, с които продуктите се “обогатяват”, за да узреят по-бързо и да издържат по-дълго време на рафтовете в магазините.
Ще започнем с млечните продукти. Въпреки че те са чудесен източник на калций и протеин, и са изключително популярни, има няколко причини, поради които е добра идея да избягваме консумацията им. Може би повечето от вас вече са чували някои от основните тези като например, че лактозата не може да бъде усвоена от организма и може да отключи алергии или че всъщност прекомерната консумация на млечни продукти вреди на костите.
Сега обаче ще се фокусираме върху това – защо е добре да избягваме употребата на млечни продукти през зимния сезон.
Истината е, че трябва да внимаваме повече с някои продукти като изварата, тъй като е възможно тя да увеличи отделянето на слуз в жлезите, което от своя страна да повлияе на цялостното състояние на тялото. Ако например страдате от астма или просто сте настинали и имате кашлица, е възможно отделянето на слуз в жлезите да влоши проблема.
Също така някои хора твърдят, че през зимата по магазините се появяват т.нар. “възстановено” мляко. С други думи, това означава, че млякото е произведено от сухо мляко, което за съжаление съдържа минимално количество полезни вещества.
Идва ред на захарта. Както всички знаем, тя не е полезна през цялата година, но се оказва, че през зимния сезон може да бъде още по-рисково да хапваме добавени захари. Въпреки че захарта радва сърцата ни, тя е голям враг за организма ни, защото спомага задействането на възпалителните процеси в тялото, а и саботира имунитета ни.
Топлото кафе също е едно от нещата, консумацията на които трябва да избягваме през зимата. Това е така, защото прекомерната консумация на кафе води до дехидратация. Което пък от своя страна понижава имунитета и рискът да се разболеем се увеличава.
Тестени изделия. Както и захарта, те не са от най-полезните храни, през което и да е време от годината. Но причината, поради която ги включваме в този списък, е, че те са богати на наситени мазнини, а през зимата телата ни обработват тези вещества доста по-бавно. Като се има предвид, че зимният сезон не върви ръка за ръка с физическата активност – нека тестените изделия останат на заден план.
И последният съвет от нас, за това кои храни да избягвате през зимата са пакетираните плодове и зеленчуци. Когато си купуваме плодове и зеленчуци, които са предварително нарязани, измити и са пропътували хиляди километри, докато стигнат до близкия супермаркет, ние получаваме доста малко количество от полезните вещества, които очакваме да набавим на организма си.
Например аспержите – зеленчук, който се продава целогодишно и ние разчитаме на това, че той е пресен. Истината е, че през зимния сезон, аспержите могат да ни бъдат доставени единствено от Перу и Китай. Сами се досещате колко време отнема това и колко пресен продукт ще закупим в крайна сметка.
Нашият съвет е да се придържате към сезонните храни – плодове, зеленчуци и билки, които се отглеждат по нашите географски ширини. По този начин ще бъдете сигурни, че получавате пресни продукти, които ще набавят на организма ви всички необходими минерали и микроелементи, за да бъдете здрави и енергични.
Може да разгледате всички предложения в нашето меню от тук – www.ccc.bg/ketaring-varna-menu. Не забравяйте да ни последвате и във Facebook!
- Tags:
- Сезонни храни,
- храни през зимата